Ίρια και ο βραδινός ουρανός

The Village of Iria

Τα Ίρια είναι ένα γραφικό χωριό μόλις 15 λεπτά δυτικά του Ναυπλίου, καθώς και ένα μικρό παραδοσιακό παραθαλάσσιο χωριό της περιφέρειας Αργολίδος. Ένα από τα χαρακτηριστικά των Iρίων είναι το γραφικό μικρό λιμανάκι, όπου οι ντόπιοι ψαράδες αράζουν τις βάρκες τους και από όπου ξεκινούν και τα πρώτα σπίτια του χωρίου, τα οποία έχουν κρατήσει το παραδοσιακό στυλ ταξιδεύοντας σε στις παλιές εποχές. Περπατήστε παράλληλα της ακτής και ανακαλύψτε ποικιλία διαφορετικών κοχυλιών, κολυμπήστε στη καθαρή θάλασσα ή χαλαρώστε πίνοντας έναν ελληνικό καφέ.

Το χωριό είναι γεμάτο με μανταρινιές, πορτοκαλιές, ελιές, αγκινάρες και περιστασιακά ίσως δείτε κάποια παλιά φυτεία καπνού. Για να γιορτάσουν την αγκινάρα, οργανώνεται ένα φεστιβάλ συνήθως τον Μάιο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τοπικά πιάτα με αυτό το λαχανικό.

Στους πρόποδες των βουνών γύρω από το χωριό θα ανακαλύψετε τα άγρια βότανα του χαμομηλιού, της ρήγανης, του θυμαριού και των κυλαμύνων.

Χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας ήρεμες διακοπές παράλληλα μπορείτε να επισκεφθείτε και τους διάσημους και σημαντικούς για την Ελλάδα αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου : Επίδαυρος, Μυκήνες και Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος.

Η Κάντια το κοντινό χωριό δίπλα από τα Ίρια έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Τα ερείπια της Ακρόπολης της Κόστα έχουν βρεθεί στο λόφο της Αγ. Ελεούσας και χρονολογούνται πίσω στη Μυκηναϊκή περίοδο. Η Κάντια είναι επίσης άλλη μια παραλία που μπορείτε να κολυμπήσετε, να απολαύσετε τον ήλιο και να χαλαρώσετε.

Το Βιβάρι ακολουθεί μετά τη Κάντια και κατεύθυνση προς Ναύπλιο είναι ένα πολύ γραφικό ψαροχώρι το οποίο βρίσκεται και εκτείνεται σε ένα φυσικό πεταλοειδή κόλπο. Με νερά ρηχά και με ψιλό βότσαλο το κάνει ιδανικό για να κάτσει κανείς και να απολαύσει φρέσκο ψάρι ή το φαγητό του στις διάφορες ψαροταβέρνες έχοντας τη θάλασσα μπροστά στα πόδια του.